Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Ze zákulisí Zdravého stravování: asijské recepty pod taktovkou Oh Mei Ying

Zdravé stravování se snaží co nejvíce ve svých receptech zachovávat autenticitu zahraničních gastronomií, a tak využívá zkušeností těch nejpovolanějších. V minulosti spolupracovalo například s kuchařkou a lektorkou indického kulinářského studia Tastesutra Anchal Chopra Bhalla, laoským kuchařem Kennym Khamteum Keosouvannasanem či mexickým kuchařem Ronim Radoshem.

Zjistit více

 

Nyní do Strážnice zavítala na stáž singapurská kuchařka Oh Mei Ying, která naposledy působila na Velvyslanectví Indonésie v Bratislavě. Tímto rozhovorem jsme se rozhodli přiblížit, čím přispěje Zdravému stravování a co byste měli v její rodné zemi ochutnat, pokud tam budete cestovat.

Odkud se s Katkou Šimkovou znáte?

Katku i mě spojuje záliba v dobrém jídle, a to o nás obou ví snad každý. Takže nás jednoduše seznámila naše společná známá. Domnívala se, že bychom si s Katkou mohly rozumět a měla pravdu.

Katka prozradila, že jste původem ze Singapuru, kam jste se v rámci své pracovní kariéry „podívala“?

Pár míst jsem díky své práci již procestovala (například Thajsko, Jižní Korea, Japonsko nebo Slovensko) a nejzajímavější pro mě stále zůstává Bangkok v Thajsku. Každý, kdo Bangkok navštíví, mi asi dá za pravdu. Najdete tam množství restaurací od pouličních stánků po krásné michelinské restaurace s vynikajícím a rozmanitým jídlem. Jednoduše autentickou thajskou kuchyni okusíte jedině v Thajsku.

Vařila jste pro státníky i celebrity, v menších i větších restauracích. Je vaření pro všechny stejné, máte například při vaření pro státníky volnou ruku při navrhování menu?  

Ano, tuto zkušenost mám. Za mého posledního působení na indonéském velvyslanectví v Bratislavě jsem mnohokrát připravovala jídlo pro další hosty a velmi často byli tito lidé z jiného velvyslanectví nebo lidé z vlády. Při přípravě jídla jsem se musela rozhodovat, co jim uvařím a později to musel schválit také indonéský velvyslanec. Ale upřímně mohu říct, že pro mě absolutně není důležité, pro koho, nebo s jakým titulem, vařím. Vždy mi záleží jen na tom, aby lidem mnou připravované jídlo opravdu chutnalo a tady ve Zdravém stravování je pro mé výzvou vařit pro lidi s různými „potřebami“ či omezeními, na to se těším.

Přijala jste pozvání na měsíční stáž ve Zdravém stravování. Tušíte, co vše Vás všechno čeká? 

Doufám, že mě tu čekají jen příjemné chvíle, nové zážitky a zkušenosti v kuchyni. Moc ráda bych se naučila, jak vařit zdravější jídla a také, jak jsem už zmínila, jídla připravovat podle individuálních potřeb klientů, jako jsou například těhotné ženy nebo lidé s nízkosacharidovou dietou. Jsme také domluveni s Katkou, že se budu podílet na vývoji nových receptur pro Asijskou řadu, tak doufám, že se mi podaří díky výběru receptur zprostředkovat nezapomenutelný chuťový zážitek z asijské kuchyně.

Měla jste možnost ochutnat českou gastronomii a jaká Vám chutná? 

Českou kuchyni jsem samozřejmě již vyzkoušela i sama vařila. Musím uznat, že mi jídlo zde chutná. Nejvíce jsem si oblíbila svíčkovou na smetaně, tento pokrm je opravdu velice chutný. Jen ty knedlíky ke svíčkové jsou zcela jiné než ty, které vaříme v mé domovině. Člověka často při ochutnávání cizí kuchyně překvapí, jak rozdílné dokážou „stejné“ pokrmy být.  

Jaká je gastronomie ve vaší rodné zemi?

Singapurská kuchyně je velmi rozdílná od české, obecně asijská kuchyně je velmi specifická, jídla vynikají ostrostí a pestrostí. V místní kuchyni se mísí gurmánské taje kuchyně čínské, malajsijské, indické a západní. V Singapuru dochází ke koncentraci multikulturní gastronomie na velmi malém prostoru, a o to je zážitek z jídla intenzivnější. Mezi singapurské speciality, které návštěvníci musí vyzkoušet, patří určitě Chilli crab, což je celý krab podávaný s nudlemi v jemně pálivé chilli omáčce, kaya a laksa. Kaya je džem kombinující vajíčko a kokos a podává se většinou ke snídani na tousty. Laksa jsou bílé nudle v krémové omáčce z kokosu a kari podávané s krevetami. Právě mořské plody jsou v místní kuchyni hojně využívány, což se velmi liší od české kuchyně. Pro cizince je třeba velmi netradiční zmrzlina s příchutí černých fazolí či durianu. Pro nezasvěcené, durian je opravdu velmi zapáchající ovoce, ale mimořádně lahodné chuti. Ten zápach je tak silný, že si ovoce nesmíte vzít do většiny hotelových pokojů, ani s ním cestovat veřejnou dopravou. Britský spisovatel Anthony Burgess výstižně přirovnal konzumaci durianu ke konzumaci sladkých malin na záchodě. I přesto doporučuji toto královské ovoce ochutnat. Hodně se používá právě do zmrzlin či dezertů. Durian opravdu buď milujete, nebo nenávidíte. 

Co Vás na Vaší profesi baví nejvíce?

Vaření je mou zálibou od mala. Za co jsem ale opravdu vděčná je, že mohu cestovat a pracovat doslova kdekoliv na světě bez jakýchkoliv omezení, a to opravdu mnoho profesí nedovoluje.
Čím víc mě práce baví, tím tvrději pracuji. Umožňuje mi to poznávat rozmanité gastronomie, lidi a mít mnoho zážitků.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio