Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

21.12.2021Lifestyle

Tipy a zajímavosti o svátečním hodování

Svátky za dveřmi a s nimi i hojnost jídla. Připravili jsme pro vás rychlý přehled zajímavostí, které není na škodu vědět, zvlášť jestliže si hlídáte zdravý jídelníček a nechcete během Vánoc přibrat.

Zjistit více

 

Alkohol

Je velmi kalorický, pokud si důsledně hlídáte hmotnost, neměli byste ho pít vůbec. Pokud nechcete urazit na návštěvě nebo si dopřát svátečnější pití ke štědrovečerní tabuli, dejte si bílý vinný střik, má jen 90 kJ, konzumace 2 dcl piva „desítky“ by znamenala už značně vyšší energetický příjem, a to 308 kJ. Alkohol navíc i odvodňuje, vyčerpává a dodává klamný pocit tepla. Oblíbený svařák, grog či punč vás tak zahřeje velmi krátkodobě a děje se tak díky obsaženému alkoholu, který způsobí rozšíření cév. Sáhněte raději po čaji.

Nevhodná úprava jídel

Volte šetrnou úpravu surovin. Působením tepla dochází u potravin k fyzikálním a chemickým změnám, které závisejí na způsobu zpracování. Ničíte i zdraví prospěšné živiny a zvyšujete glykemický index, proto se těstoviny a rýže vaří na skus, nebo se zelenina krátce blanšíruje. Nejšetrnějším způsobem je vaření na páře. Takto připravené jídlo si zachová většinu živin, ztratí jich pouze 10-20 procent.

Alternativy pochutin

Tuk, sůl a vysoká energetická hodnota jsou typické pro pochutiny, jako jsou chipsy, křupky, tyčinky či slané krekry. Sáhněte raději po semínkách nebo nepražených a nesolených ořeších. Ale ani s nimi byste to neměli přehánět, přestože se z pohledu živin jedná o příznivější alternativu, semínka i ořechy jsou tučné a mají značnou energetickou hodnotu.

Neodolatelné jednohubky

Není žádoucí si o Vánocích zakázat chutné jídlo. Přemýšlejte ale o jeho množství a složení. Majonézové pomazánky s nekvalitním salámem vyměňte za ty připravené z luštěnin, tvarohu či zeleniny a podávejte je na celozrnném pečivu nebo se zeleninovými syrovými hranolky. Výtečnou pomazánku připravíte třeba z tuňáka ve vlastní šťávě a bílého jogurtu, cizrny, avokáda nebo červené řepy a čerstvého sýra.

Zmrzlina

Hodně lidí i v zimě ujíždí na zmrzlině. Vězte, že nutričně výhodnější je zmrzlina z tvarohu a mraženého ovoce než přeslazený sorbet či nekvalitní mražený krém, kde hlavní roli hraje rostlinný tuk. Tvarohová zmrzlina s ovocem může klidně nahradit řádnou svačinu a získáte z ní i nějaké živiny.

Ryba na talíři

Ryby jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitaminů, minerálních látek a velmi prospěšných omega 3-mastných kyselin. Bílkoviny rybího masa jsou i lépe stravitelné, trávicí trakt si s nimi dokáže poradit za 2 až 3 hodiny, narozdíl od jiných druhů mas. Rybí maso neobsahuje žádný kolagen, a proto jejich úprava nevyžaduje dlouhou dobu. Držíme-li redukční dietu, tak můžeme tučnost ryby snížit vhodným výběrem druhu ryby nebo i tím, že nesníme kůži. Pokud rybu pečeme s kůží například filet z lososa, tak nejprve zprudka pečeme kůží dolů, poté obrátíme a velmi pozvolna dopékáme. Pokud upřednostňujete lososa místo kapra v domnění, že je zdravější, tak co se týče nižší tučnosti, vyhrává kapr. Sáhnout můžete po méně tučných rybích alternativách, jako je třeba candát, platýz či treska aljašská.

Cukroví

Tradiční cukroví je hodně kalorické a tvoří ho v podstatě jen mouka, cukr a tuk. Pro jeho ozdravení můžete udělat to, že ho budete připravovat ze surovin s nadstavbovou nutriční hodnotou, tzn. že místo klasické pšeničné mouky sáhnete po moukách přínosnějších, ať už z řad pseudoobilovin, ořechů, či luštěnin. Celozrnná mouka má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je ceněn pro obsah bílkovin, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa. Vyhněte se nadbytečnému obalování cukroví v cukru a máčení v nekvalitních tukových polevách. Cukroví, které je méně kalorické a výživově bohatší, si můžeme dopřát „ve větším“ množství, kdežto vysokokalorické opravdu velmi omezeně.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio