Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

18.6.2018

Teplé počasí a pitný režim

S blížícím se letním horkým obdobím bychom neměli zapomínat na pitný režim. Existují různá známá doporučení, která nám říkají kolik a co máme pít. To stejné platí i pro parné počasí, avšak v jiném měřítku.

Zjistit více

 
Teplé počasí a pitný režim

Voda v těle dospělého člověka tvoří přibližně 60 - 65 % z celkové hmotnosti. Lidské tělo je velmi citlivé na její nedostatek. Právě nedostatek vody je pro organismus horší než nedostatek potravin. Ukazatelem nedostatku tekutin je vyvolání pocitu žízně. Vždy se proto snažíme pocitu žízně předcházet, především při fyzickém výkonu a právě v létě.

KOLIK PÍT?

Denní spotřeba tekutin je individuální. Nelze říci, že ženy potřebují vypít 2 l tekutin a muži 2,5 l tekutin za den. Potřeba tekutin se odvíjí od aktuální tělesné hmotnosti- Jednoduše vypočítáme koeficientem 30 - 35 ml vypitých tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti. V parném počasí se jednoznačně přikláníme vždy k vyššímu příjmu tekutin. Už při ztrátě 2 % hmotnosti organismu vede ke změnám fyzickým a psychickým, pocitu slabosti, nevolnosti či křečím.

Avšak všeho s mírou. I nadměrný přísun tekutin může vést ke zdravotním potížím a to zejména k poškození ledvin až k jejich selhání. K tomu může dojít i při nepravidelném - nárazovém příjmu tekutin (najednou vypijeme např. 2 litry vody).

NENÍ NÁPOJ JAKO NÁPOJ

Vhodnými tekutinami, které patří do pitného režimu jsou čistá voda (ideálně z kohoutku), slabě mineralizované vody, ovocné a bylinkové čaje. Nápojům, které nám žízeň neuhasí a skrývají velké množství sacharidů, bychom se měli vyhnout či je konzumovat vyjimečně. Patří sem sladké minerální vody, colové nápoje, některé džusy.

Pozor si dejte na nápoje s bublinkami. Žízeň sice uhasíte například více sodovkou než vodu, ale jde pouze o dočasný pocit. Nápojů s bublinkami totiž nepřijmeme tolik jako bez bublinek.

Do pitného režimu můžeme započítat i konzumaci polévek, ovoce a zeleniny. V letních měsících je těchto surovin dostatek. Velký obsah vody (až 90 %) má například salátová okurka, ananas, broskve, meloun. I přesto bychom měli konzumaci ovoce či zeleniny doplnit sklenicí vody a pitný režim si hlídat.

 

TEPLOTA NÁPOJE

Horké počasí vybízí k popíjení vychlazených nápojů třeba i doplněné ledem. Tomu bychom se měli vyvarovat a pamatovat na to, že teplota tekutin by měla být podobná teplotě okolí. Po vypití studeného nápoje má organismus velkou práci s tím, aby teplotní rozdíl vyrovnal.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio