Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

23.7.2021Lifestyle

Směle na gril či do vody. Jak vyzrát na lehké letní úpravy jídel

Grilování, pokud dodržíme pár zásad, lze bez nejmenší pochybnosti považovat za zdravou a velmi oblíbenou úpravu potravin. Pojďme si dát pár tipů nejen ke grilování, jak dosáhnout co nejlepších kulinářských výsledků.

Zjistit více

 

Blanšírování a pára v hlavní roli

Během léta je vhodné vynechat dlouhé vaření, pečení nebo smažení. Jídla připravená nevhodnou úpravou stojí organismus mnoho úsilí a času je zpracovat, zároveň překrví trávicí trakt na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla, proto nám bude horko a budeme se cítit unavení.

Mezi vhodné úpravy pokrmů patří krátké vaření v páře či blanšírování zeleniny. Během tzv. blanšírování se zelenina párou nebo vodou krátce spaří a pak prudce ochladí. Tato úprava skýtá výhodu v tom, že si zelenina zachová sytou barvu, více vitaminů a jiných termolabilních látek než vařením,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Zdravé grilování

U grilování je ceněno zejména to, že při úpravě nemusí docházet k nadbytečnému máčení potraviny v dalším oleji, tak jako tomu je například při smažení.

Je však nutné zabránit jak spalování odkapávajících šťáv, které způsobují vznik nebezpečných karcinogenních látek, tak připálení masa. Grilováním masa do tmavé barvy dochází k tvorbě tzv. procesních kontaminantů, jako jsou akrylamid, furan a spol. Zabránit odkapávání šťáv a tuku můžeme různými tácky nebo speciálními grily,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Přímo nad žhavými uhlíky je vhodné grilovat například steaky, naopak není vhodné nad přímým plamenem grilovat masa marinovaná či taková, co pouští šťávu jako například krkovice či kuřecí maso. Pro grilování upřednostněte čerstvé maso místo uzenin, ty totiž jsou v kombinaci s vysokou teplotou více náchylné na vznik karcinogenních látek.

Ryby a dary moře

Na grilu můžete směle upravit ryby či dary moře. Důležité je nenechávat je v syrovém stavu dlouho mimo lednici, neboť velmi rychle podléhají zkáze a jejich delší pobyt na sluníčku by nám přinesl zažívací potíže.

Bílkoviny rybího masa jsou i lépe stravitelné, trávicí trakt si s nimi dokáže poradit za 2 až 3 hodiny, narozdíl od jiných druhů mas. V malý rybkách typu sardinky či šproty, které se jedí včetně malých kůstek, najdeme zase významné množství vápníku. Ryby obecně jsou také velmi významným zdrojem vitaminu D. Právě tento vitamin kromě toho, že podmiňuje využitelnost vápníku, ovlivňuje imunitu. Pokud si i přes léto budete hlídat linii, tak tresky, candát či krevety budou ideální, neboť mají velmi malé množství tuku,“ upozorňuje Kateřina Šimková.

Sýry

Ze sýrů je na grilování ideální sýr ze směsi kozího a ovčího mléka Halloumi, který vnese na gril autentickou chuť Středomoří. Sýr s jedinečnou konzistencí si i při vyšších teplotách drží pevnou strukturu a patří mezi středně tučné sýry. V kombinaci s grilovanou zeleninou můžete vytvořit nutričně vyvážený pokrm.

Jestliže si hlídáte příjem bílkovin, sáhněte po méně tučných sýrech, které mají více bílkovin a budou mít tendenci se méně roztékat. Už i hermelín se vyrábí ve variantě light a je nutričně vhodnější než klasická verze. Zajímavé mohou být i olomoucké tvarůžky. Na gril můžete vyzkoušet i tofu nebo šmakouna, což je čistá bílkovina,“ doplňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Sýr, který si i v době redukce hmotnosti můžeme na grilu v klidu dopřát, jsou olomoucké tvarůžky či nízkotučný hermelín.

Zelenina

Pro grilování jsou ze zeleniny vhodné červené a žluté papriky, které jsou po úpravě na grilu chuťově lákavější než zelený druh paprik. Příprava rajčat je velmi rychlá, a proto jsou ideální spíše rajčata střední velikosti. Cuketu a lilek grilujte na silnější (cca 1 cm silná) kolečka či plátky.

Výborný je i chřest, ale doporučuji ho napřed oblanšírovat a kukuřičné klasy po dobu cca 15 minut povařit, a pak teprve grilovat. Nezapomeňme také na brambory, které jsou bohaté na škroby, ale vyhněme se úpravě do tmavé barvy. Zeleninu si připravujte na sucho, bez bylinek, koření a soli. Taková cibule by po osolení pustila šťávu, což není žádoucí. Bylinky a koření grilováním zhořknou, používáme je proto až v samém závěru grilování, zakapáváme je olejem a solíme těsně před podáváním,“ uzavírá Kateřina Šimková.

K masům, rybám i sýrům můžete vyjma zeleniny podávat i saláty. Receptové inspirace najdete zde.

Ilustrační obrázek: Food photo created by KamranAydinov - www.freepik.com

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio