Tofu pomazánka s ořechy
Suroviny (1 porce)
- 250 g uzeného tofu
- 200 g majolky
- 100 g vlašských ořechů
- 20 g naloženého křenu
- jablečný ocet a sůl na dochucení
Postup
Uzené tofu nastrouháme najemno, přidáme mleté ořechy, křen. Promícháme a na závěr přidáme majolku. Poté dochutíme jablečným octem a solí.

Trhané maso se zeleninou
Suroviny (1 porce)
- pečené maso
- žampiony
- paprika žlutá + červená
- pórek
- cibule
- rajský protlak
- chilli papričky
- třtinový cukr a sůl na dochucení
Postup
Na oleji orestujeme cibulku, na kolečka nakrájený pórek a nadrobno pokrájené chilli papričky. Pak přidáme pokrájené žampiony. Upečené maso natrháme a dáme do pánve spolu s rajským protlakem. Nakonec přihodíme papriky nakrájené na nudličky a restujeme na skus. Dochutíme třtinovým cukrem a solí.

Arašídové máslo s kakaem a mandlemi s quinoa
Suroviny (1 porce)
- 100 g tvarohu
- 70 g arašídového másla s kakaem a mandlemi
- 20 g uvařené quinoy
- 10 g javorového sirupu
- 30 ml pomerančového džusu
- broskev na ozdobu
Postup
Všechny ingredience důkladně promícháme. Namažeme na pečivo a ozdobíme plátkem broskve.

Avokádový krém s banánem
Suroviny (1 porce)
- 100 g avokáda
- 6 g kakaa
- 5 g medu
- 80 g banánu
- 40 g bílého jogurtu
- 20 g sýru žervé
Postup
Avokádo, banán a med rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Podávat můžeme s celozrnným pečivem.

Kamutový salát s pečenými rajčaty
Suroviny (1 porce)
- 120 g uvařeného kamutu
- 30 g žlutých cherry rajčat
- 30 g červených cherry rajčat
- 5 g česneku (plátky)
- 3,5 g kapar
- 10 g piniových oříšků
- 15 g cibule (kostičky)
- 20 g uvařené červené quinoy
- 15 g vařených červených fazolí
- 10 g olivového oleje
- 0,5 g citronového pepře
- 0,7 g soli
Postup
Rajčata rozpůlíme a vyskládáme na pečicí papír, osolíme, zakápneme olivovým olejem a limetkovou šťávou. Rajčata pečeme při 170 °C přibližně 30 minut. Na pánvi si zarestujeme cibulku, přidáme citronový pepř, kapary, pinie a orestujeme. Pak přidáme česnek na plátky a opět zarestujeme. Přidáme vařený kamut a za stálého promíchávání přidáme červenou quinou a nakonec i fazole. V závěru dochutíme solí a do směsi přidáme pečená rajčata.

Švestkové šlíšky s mákem, tvarohem a višněmi
Suroviny (1 porce)
- 100 g sušených švestek
- 20 g hořké čokolády
- 10 g čekankového sirupu
- mletá skořice
- mák na obalení
- pokud není určeno dětem, lze přidat rum, který dodá vůni (4 g)
- tvaroh
- zakysaná smetana
- vypeckované čerstvé, nebo mražené višně
- mango
- amolin (Rozpustná vláknina, která zahušťuje a tuží za studena. Lze použít i tapiokový škrob, nebo želatinu)
- mandle
- máta
Postup
Sušené švestky nameleme na mlýnku na maso. Přidáme rozehřátou hořkou čokoládu. Přidáme čekankový sirup, skořici (případně rum) a vše dokonale promícháme. Tvoříme válečky, které obalíme v máku.
Tvaroh rozmixujeme na vysoké otáčky s mátou a dosáhneme zelenkavé barvy. Do zakysané smetany vmícháme trochu rozmixovaného manga a získáme tak žlutý krém. Pokud nám stačí krém bílý, spojíme jen zakysanou smetanu s tvarohem. Dle chuti můžeme lehce dosladit čekankovým sirupem.
Višně krátce zahřejeme, vmícháme amolin (cca 1 % váhy višní). Šlíšky, višňovou omáčku a krém/y naaranžujeme na talíř a ozdobíme plátky mandlí.

Jogurtové muffiny s kokosem a chia semínky
Suroviny (1 porce)
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 40 g strouhaného kokosu
- 200 g bílého jogurtu
- 50 g medu
- 10 g chia semínek
Postup
Do robotu dáme žloutky, med, kokos, bílý jogurt a chia semínka a důkladně promícháme. Do směsi opatrně vmícháme sníh z bílků. Těstem naplníme muffinové formy a pečeme při 170 °C přibližně 20 minut.
