Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

17.2.2020Lifestyle

O čem se mluví: …tentokrát na téma Low Carb dieta

Pro naši garantku Mgr. Kateřinu Šimkovou je důležité, aby novinky ze světa výživy byly převáděny do praxe pravdivě. Při tvorbě a kompletaci jídelníčků se musí pečlivě zohlednit, co z novinek má váhu a zda se nejedná jen o nafouknutou a nepravdivě interpretovanou informaci. Pravidelně se proto setkává s kapacitami z oboru výživy na akademické půdě. Módní vlny v oblasti výživy jsou totiž častokrát zrádné a v důsledcích nebezpečné pro naše zdraví, čehož si je Kateřina Šimková velmi dobře vědoma. S ohledem na boom nízkosacharidových diet tentokrát Mgr. Kateřina Šimková navštívila doc. Ing. Jana Pánka, CSc. z Ústavu analýzy potravin a VŠCHT Praha a požádala ho o shrnutí výhod a rizik plynoucích z držení Low Carb diet.

Zjistit více

 
Mgr. Katka Šimková relax

Zaostřeno na výhody

Pozitivem je lepší využití energetických rezerv a větší obrat tukové tkáně, tedy zvýšení metabolické aktivity v tukové tkáni. Co se týká energie, tak ketolátky přesněji beta-hydroxy-butyrát mohou být, vedle glukózy, využity jako energetický substrát pro mozek. Za zmínku stojí i dopady vůči inzulinu. Nízkosacharidová dieta má menší nároky na produkci inzulinu a způsobuje nižší výkyvy v koncentraci inzulinu. Může zlepšit toleranci glukozy a snad i rezistenci k inzulinu, což by se mělo týkat především jedinců, kteří se potýkají s metabolickými problémy. Vyšší příjem bílkovin a tuků, spolu se snížením výkyvů koncentrace inzulinu, může vést ke snížení pocitu hladu, avšak za předpokladu, že je zachován příjem vlákniny. To ale může být problém. Toto vše může vést k mírné redukci přijaté energie,“ říká doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

Nevýhody nízkosacharidové diety

Za zásadní nevýhodu zcela jednoznačně považuji nepříznivý vliv na střevní mikrobiom. Snižuje se tvorba mastných kyselin s krátkým řetězcem, a naopak se zvyšuje koncentrace amoniaku, fenolů a sulfanu (sirovodíku). To vede k tomu, že se profil mikrobiomu mění na potenciálně patogenní a prozánětlivý. Ostatní nevýhody bych ve vztahu k první zmíněné, a pro mě podstatné, považoval za spíše podružné. Patří k nim obtížnější zajištění příjmu vlákniny, a hlavně prebiotik z přirozených zdrojů, což je způsobeno omezením konzumace sacharidových potravin. Vysoký příjem bílkovin zatěžuje játra a ledviny. Děje se tak při transaminaci a deaminaci aminokyselin v procesu tvorby močoviny a jejím vylučování. Při velmi nízkém příjmu sacharidů (pozn. přesná hranice je nejistá, odhadl bych 50 – 100 g) může být produkce acetoctové kyseliny vysoká, což může vést ke ketoacidose – narušení acidobasické rovnováhy v organismu. Řeč je o udržování stálosti vnitřního prostředí,“ říká doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio