Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

1.7.2020Lifestyle

Mluví se o tom: káva, odvodnění a další fámy

Káva, nápoj bez kterého by si mnoho lidí nedokázalo představit ráno. Ale také předmět mnoha diskusí. Řešíme, zda odvodňuje, způsobuje choroby, zvyšuje tlak, kolik si jí můžeme dopřát a podobně. Jak to tedy je ve skutečnosti, nám poví nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Zjistit více

 

Káva ano, či ne?

Většina odborníků se shoduje, že konzumace kávy má spíše pozitivní účinky. Při denní konzumaci do čtyř až šesti šálků se zdravý člověk nemusí vůbec obávat dopadů na své zdraví. Káva je výborným zdrojem antioxidantů, kterých obsahuje dokonce více než zelený čaj, obzvláště těch ze skupiny polyfenolů. Tyto antioxidanty na sebe vážou škodlivé volné radikály a my jsme tak lépe chráněni před degenerativními poruchami mozku, předčasným stárnutím či oslabením imunitního systému. Také ochrana kardiovaskulárního systému není zanedbatelným benefitem. Káva nám může dodávat více než 50 % antioxidantů přijímaných v potravě.

Spojení s nemocemi

Řada studií se také zabývala vztahem mezi kávou a rizikem rakoviny. Nic podobného prokázáno nebylo, ba naopak, pití kávy snižuje výskyt řady nádorů, dokonce i jednoho z nejhůře léčitelných – karcinomu tlustého střeva. Tento ochranný efekt kávy se také připisuje obsahu výše uvedených antioxidačních látek. Konzumace kávy představuje dále prevenci proti Parkinsonově chorobě i diabetu 2. typu. Pozitivní zdravotní účinky kávy (antikarcinogenní, antiaterogenní, antidiabetické a další) jsou dnes už tak zřejmé, že se zmínky o nich dostaly i do učebnic klinické dietologie. Kofein, obsažený v kávě, má také pozitivní působení na srdeční i kosterní svalovinu, jejíž stahy posiluje. Stále se bavíme o zdravých lidech, u kardiaků třeba tyto stahy mohou být vnímány negativně.

Odvodňování a tlak

Mírný diuretický účinek mohou noví konzumenti kávy pozorovat, ale s postupným pravidelným popíjením se ztrácí. Stejně tak i lehké zvýšení krevního tlaku se při každodenní konzumaci po čase už nedostavuje. Obojí je způsobeno rychlým vyvíjením tolerance na kofein. Pitný režim je důležité dodržovat bez ohledu na to, zda si kávu dopřejete, či nikoliv.

Cholesterol

Možná jste zaslechli i zprávu, že pití nefiltrované kávy zvyšuje hladinu cholesterolu. To je sice pravda, ale vědci naměřili zvýšení tak nepatrné, že ani při čtyřech šálcích denně se na zdraví nijak neprojeví.

Mléko v kávě

Pokud vyloženě netrpíte intolerancí na laktózu, nemusíte se mléka v kávě obávat, nezahleňuje, jen trochu zpomaluje vstřebávání kofeinu, jehož účinek nastupuje pozvolněji, ale vydrží déle.

Ochucení kávy

Sladké sirupy s příchutí, jako je karamel a oříšek, jsou velmi trendy, výrazně však navyšují energetickou hodnotu kávy a takto ochucenou kávu, pokud si hlídáte kalorie, byste si neměli dopřávat denně.

Co vědět na závěr

Pokud trpíte závažnou chorobou a lékař vám pití kávy nedoporučil, či přímo zakázal, nebo jste v radostném očekávání, přistupujte k pití kávy obezřetně a raději volte bezkofeinové varianty. Ti, kteří se těší stálému zdraví, si mohou vychutnat espresso, latté i cappuccino do sytosti.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio