Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

10.4.2018

Medvědí česnek - jarní zelený poklad

V posledních letech s úžasem objevujeme bylinky a rostlinky, které často používaly naše babičky a jejich babičky. Na jaře, kdy nebyl dostatek zeleniny se tyto šikovné hospodyňky vydávaly jednoduše ven a hledaly vše, co se zelenalo. Dnes se vydáváme v jejich šlépějích a hledáme kopřivy, pampelišky, medvědí česnek i další bylinky.

Zjistit více

 
Medvědí česnek

Medvědí česnek najdeme všude tam, kde žijí medvědi? Nebo nám pomáhá silou horského medvěda? Těžko říct, každý si může název vysvětlit po svém, protože ani vševědoucí Wikipedie o něm nic nepíše.

Zmiňuje se však o velikosti, listech a cibulkách. Tato trvalka může narůst až do 45 cm, roste z cibulky a poznáme ji podle podlouhlých řapíkatých listů. Kvete jemnými bílými kvítky a opravdu výrazně voní. V průběhu sezony se aroma mění, ale právě na jaře, před kvetením, je nejvýraznější.

Medvědí česnek má rád vlhko a stín, proto se vyskytuje obvykle v lužních a listnatých lesích, ale také v zahradách a parcích, kde je pěstován jako okrasná rostlina. Pozor, může být zaměněn s konvalinkou, která je jedovatá, ovšem ta neobsahuje česnekové silice. Stačí jemně promnout lístek a přivonět, rozdíl je jasný okamžitě.

Kromě výrazných silic, které obsahuje každá část rostliny, najdeme v medědím česneku vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další prospěšné látky, podporující trávení, regulující činnost žaludku, urychlující hojení ran a hlavně likvidující střevní parazity. Snižuje krevní tlak, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních, křečových žilách, onemocněních horních cest dýchacích i migrénách.

K tomu všemu ještě skvěle posílí na jaře naši oslabenou imunitu a dokáže pročistit organismus. Jednoduše voňavá lékárna v pár zelených lístcích.

Kde medvědí česnek najdete, to vám bohužel neporadíme, všechny mapy výskytu byly zrušeny, protože někteří lidé si z jeho prodeje udělali byznys a pořádali na místa, kde rostl, doslova nájezdy. Spousta oblastí byla úplně zdevastována. Nezbude než se poptat a trochu zapátrat, ale za toto úsilí nás česnek mnohokrát odmění, slibujeme.

Když už oblast najdete, prosíme o velkou opatrnost, ať si uchováme česnek i na další rok. Z každé rostlinky utrhneme jeden až dva lístky, našlapujeme opatrně a také dáváme pozor, abychom nevytrhli i cibulku.

Děkujeme za ohleduplnost :-)

Máme svůj zelený poklad doma, co dál?

Jemně propereme, osušíme a klikneme sem, kde najdeme recepty na: pesto, slaný koláč a polévku

 

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio