Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

21.3.2019Lifestyle

Jarní detox jako nastartování organismu?

Každé jaro se objevují doporučení o vhodnosti zařazení různých detoxikačních kůr, které mají tělo očistit od zimních “nánosů” ze stravy a prostředí, díky čemuž se má nastartovat metabolismus a zahájit hubnutí. Díky těmto rozšířeným tvrzením se tak potýkáme s tím, že nám pravidelně se zahájením růstu sněženek roste i počet zákazníků, kteří mají chuť pročistit si organismus pomocí detoxu. Je to ale skutečně nutné? Jak organismu lépe pomoci nastartovat metabolismus?

Zjistit více

 
detox

Tělo na žádný detox nečeká!

Lidský organismus má velice sofistikovaně vyvinutý detoxikační systém, který přirozeně eliminuje toxické látky a metabolity, a to 24 hodin denně 365 dní v roce, a to dokonce bez ohledu na to, jestli je jaro nebo podzim. Tento systém zahrnuje játra, ledviny, a v menší míře také plíce, kůži a lymfatický systém. Aby tyto orgány fungovaly správně, je důležitá pravidelná KVALITNÍ a VYVÁŽENÁ výživa s dostatkem energie a aminokyselin - stavebních kamenů bílkovin, díky kterým se tělo dokáže zbavit “toxinů”. Naopak, půsty a drastické detoxikační diety založené na nízkém až žádném příjmu energie mohou být kontraproduktivní. Vzhledem k tomu, že nám tyto orgány poskytují detoxikační služby každý den, je naivní domnívat se, že jednou “detoxikační kůrou” uděláme svému tělu službu na celý rok. Navíc, průvodním jevem detoxikace má být prý i průjem, který se často považuje za úspěch detoxikace, protože jenom tak se má tělo očistit od všech nánosů. Skutečností ale je, že průjem vám pěkně rozhodí vaši střevní mikrobiotu (příznivé střevní mikroorganismy), díky čemu se můžete potýkat například i se zhoršením imunity. )

V čem spočívá tolik opěvované hubnutí na detoxu

Účinek detoxikačních diet, bylinkových čajů a šťáv na hubnutí spočívá v jednoduchém nízkém energetickém příjmu, odvodnění se a zbavení glykogenových zásob, které máme uložené v játrech a ve svalech. Díky tomu dojde k celkovému zmenšení objemu těla a s největší pravděpodobností také k poklesu svaloviny. S tukem se často nic moc neděje. Jakmile se po detoxikačním týdnu/měsíci opět najíte, vše se vrátí zpátky, avšak s jedinou změnou. Může se vám zpomalit metabolismus a další hubnutí bude o to složitější. Hubnout nezačněte díky “odblokování toxinů", ale díky energetickému deficitu - základnímu a nejdůležitějšímu předpokladu hubnutí.

Jak využít náš program

V rámci zdravého stravování je program Detox náš okrajový sortiment. Je určen především pro ty, kteří z nějakých důvodů (často náboženských a jiných přesvědčení) požadují zařazení odlehčeného dne. Dále náš program využívají lidé, kteří jsou zvědaví, jak jejich tělo reaguje na takový typ stravy. Pokud to zvládnu “vydržet”, jsou často motivovaní dělat dále pokroky ve změně jejich životního stylu. Dále může detox program pomoci lidem, kteří potřebují nastartovat hubnutí radikálněji než běžným, pomalejším postupem. Někdo zkrátka potřebuje více nakopnout. Pozor! Tohle tvrzení ale platí pouze pro osoby, které mají systém správného stravování nadstavený dlouhodobě. U tzv. chronických dietářů,  kteří přecházejí z diety na dietu, může DETOX program metabolismus rozhodit.

Více o programu si můžete přečíst [su_button url="https://www.zdravestravovani.cz/programy-a-priprava/" background="#c2de66" size="2"]TADY[/su_button]

Nezapomínejte, že správná strava je o vyvážené konzumaci základních potravin s dostatkem ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, masa a ryb, a také mléka a mléčných výrobků.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio