Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

12.5.2020Lifestyle

Jak si založit bylinkovou zahrádku

Čerstvé voňavé bylinky ocení v kuchyní každý správný kuchtík. Nemusíte mít pro bylinky přímo zahradu, postačí i truhlík na okenním parapetu. Není nad to, když máte aromatickou minizahrádku hnedka po ruce.

Zjistit více

 

Naše nutriční specialistka Katka Šimková vyzkoušela za vás, jak si s tímto úkolem poradit, abyste si mohli dopřát čerstvé bylinky od jara až do podzimu. Jejich pěstování není nijak náročné a zvládne to opravdu téměř každý, stačí chtít.

Kdy a jak si bylinkové království vytvořit?

Vysazování bylinek na zahrádce by se nám před příchodem Ledových mužů (Pankrác, Servác, Bonifác) nemuselo vůbec vyplatit a poslední jarní mrazíky by nám mohly vzít rychle vítr z plachet.

Pokud se chcete pustit do výsadby bylinek hned, doporučuji sáhnout po vhodném truhlíku, který můžete kdykoliv stáhnout z okenního parapetu domů. Kombinace bylinek, kterou si zvolíte vysadit, již záleží na samotném použití, pokud budete využívat bylinky především v kuchyni, stačí se zamyslet, jaké vám budou nejužitečnější. Každá bylinka má svoji charakteristickou vůni, chuť a hodí se do odlišných druhů pokrmů“.

U bylinek, které přijdou na okenní parapet, není nutné brát ohled na roční období. Pěstovat můžete nejen v truhlíku, ale i v praktických pařeništích. Nepřeberný výběr zahradnických nádob či pařenišť najdete v hobby marketech, zahradnictvích, ale i na mnoha e-shopech, které vám dovezou zboží až domů.

Pokud máte vhodnou nádobu vyřešenou, potřebujete již jen vhodnou zeminu, kterou můžete koupit při jednom s nádobou. Při výsadbě zohledněte, které bylinky milují teplo, a které upřednostňují stín, aby se jim co nejlépe dařilo. Pak už stačí pravidelně zavlažovat a užívat si sklizeň.  

Bylinky pro výraznou chuť jídla

Téměř každý z nás dostal někdy na talíři jídlo, které nemělo příliš výraznou chuť a sáhl automaticky pro sůl. „Je to paradox, protože chlorid sodný utlumuje vnímání chutí jemnějších. Navíc doporučení Světové zdravotnické organizace hovoří o optimální spotřebě soli v množství 6 g denně, což odpovídá obsahu dvou kávových lžiček a toto množství překračujeme až trojnásobně. Bylinky mohou být cestou, jak nenásilně obsah soli v jídle snížit,“ říká Katka Šimková.

Bylinky dodají nejen salátům, ale i masům pokaždé jinou chuť a mohou nám dokonce pomoci se i v parných dnech ochladit. Pro užívání bylinek platí pořekadlo „méně je někdy více“.

Obecně se doporučuje kombinovat v pokrmu maximálně tři bylinky, ale kreativitě se především u vaření meze nekladou. O tom ví své například indická kuchyně, která bylinkami a kořením rozhodně nešetří a na chuti je to znát.

Pokud patříte mezi milovníky dezertů, nezapomeňte při výběru bylinek na citronově voňavou Meduňku lékařskou, Mátu peprnou, Violku vonnou či Levanduli lékařskou. Tyto bylinky se skvěle hodí nejen na ozdobu, ale i do těst a krémů. Musí se s nimi ale nakládat decentně. Vyplatí se nezapomenout na bylinky, které se hodí pro slanou i sladkou kuchyni.

Příkladem těchto variabilních bylinek je bazalka či tymián. Čerstvé zelené snítky tymiánu vyniknou například s malinami na vršku dortu. Bazalka se zase skvěle doplňuje s čokoládovými dezerty,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Nejen do kuchyně, ale i pro zdraví a krásu

Bylinky jsou již po staletí využívána nejen v kuchyni, ale díky svým blahodárným účinkům se pěstují také pro zdraví a krásu.

Ze sušených listů meduňky po spaření získáte uklidňující čaj nebo zklidňující nálev do koupele.Mátový čaj pomůže při nevolnosti či jiných žaludečních a střevních potížích. Pokud plnou hrst čerstvé mátové nati smícháte s 0,5 litrem mandlového oleje a budete se jím potírat, docílíte vypnutí pokožky. Z violek lidově řečeno fialek jde zase připravit sirup proti kašli a na bronchitidu dolních cest dýchacích,“ dává tipy Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Z dalších tipů můžeme uvést například Bazalku pravou, která je ceněna nejen pro svou variabilnost v kuchyni, kde se skvěle hodí do předkrmů, zálivek, pest, ale i těstovin či pokrmům z ryb a mas, ale navíc se z ní vyrábějí éterické oleje se zklidňujícími účinky. Čerstvé bylinky jsou pokladem, který se prostě vyplatí mít po ruce, a to nejen v kuchyni. Vyberte si to správné složení pro vás a pusťte se do co nejdříve do založení vašeho vlastního bylinkového království.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio