Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

31.3.2020

Jak připravit vegetariánský pokrm, aby chutnal i zapřísáhlým masožroutům a dětem

Říkáte si, proč bych proboha měl připravovat vegetariánský pokrm, když nejsem vegetarián? Na to je jednoduchá odpověď. Pestrost jídelníčku.

Zjistit více

 

Proto, aby vegetariáni doplnili chybějící bílkoviny z masa a v případě veganů i z mléčných výrobků, musí do jídelníčku zařadit hodně obilovin, pseudoobilovin, luštěnin, semínek a ořechů. Jejich konzumací dodají organismu nejen bílkovinu, ale také vlákninu, řadu cenných minerálních látek a vitamínů.

Už proto bychom měli čas od času do našeho jídelníčku zařadit vegetariánská jídla. A protože není cílem strávníkům jídlo znechutit, naše nutriční garantka Katka Šimková poradí finty, jak zapřísáhlým masožroutům a dětem podat vegetariánský pokrm co nejpříjemnější formou.

Spojte pokrm s oblíbenou potravinou

Každý z nás má určitě oblíbenou potravinu, nebo podobu jídla. Milují vaše děti hamburgery? „Připravte jim vegetariánskou variantu burgeru z cizrny, červené řepy, nebo červené čočky. Chuťově si s masovým burgerem nijak nezadá a tím, že si budou moci hamburger poskládat individuálně, tak absenci masa ani nepostřehnou. Má váš partner rád těstoviny? Vyměňte masovou směs v lasagních za špenát, houby nebo grilovanou zeleninu. Tím, že využijete oblíbenou potravinu, nebo formu jídla, tak strávník vegetariánské jídlo snáz přijme,“ říká Katka.    

Katka Šimková krájí zeleninu
Katka Šimková krájí zeleninu

Nedejte šanci předsudkům

Předsudky jsou strašná věc. A v jídle se s nimi setkáváme samozřejmě také. Převzaté, mnohdy i iracionální postoje, které jedince směrují k negaci typu: veganského jídla se nenajím, či veganské jídlo jsou jen saláty.

„Jedinou šancí, jak předsudkům nedat šanci, je s nimi bojovat. Ukažte partnerovi či dětem, že i vegetariánské jídlo může být vizuálně přitažlivé, chuťově lahodné a nebudou po něm mít hlad. Vyzkoušejte třeba plněnou tortillu se směsi rýže, fazolí, rajčat a kukuřice, která bude posypaná čedarem,“ dává tip Katka Šimková.

Naučte se s alternativními surovinami pracovat

Tofu, šmakoun, tempeh či sója. Většina těchto surovin nemá nijak výraznou chuť a je nutné se s nimi naučit pracovat.

Takové syrové tofu má specifickou chuť, ale velmi dobře přebírá chuť omáček a marinád. Proto, abyste si na něm pochutnali, je dobré ho dobře ochutit, povařit nebo osmahnout. Natural tofu jde dobře využít místo tvarohu do těsta ovocných knedlíků, ale dají se z něj vytvořit i sladké krémy nebo slané pomazánky,“ zmiňuje Katka.

U surovin, se kterými nemáte žádnou zkušenost, hledejte inspirace v kuchařkách, restauracích nebo na internetu. Určitě najdete recept, který se vám osvědčí a oblíbíte si ho.   

Síla bylinek a koření

Vzpomínám si na situaci, kterou mi vyprávěla kamarádka. Připravovala jídlo, kde jako příloha byl špenát a její známý ji upozornil na to, že ho nejí. Pak se k němu nečekaně otočila se soustem a zeptala se ho, zda to nepotřebuje přisolit. Dřív než si to chudák stihl uvědomit, tak ochutnával špenát, který nejí a byl velmi překvapen, že je fakt moc dobrý.

Později se kamarádka dozvěděla, že jeho matka připravovala špenát tak, že pouze rozmrazila špenátový protlak a bez ochucení ho rovnou podávala. Tato situace přesně vystihuje fakt, že práce s kořením a bylinkami může jídlo posunout na úplně jiný chuťový zážitek a nevyplatí se ho podcenit.

Pokud máte zahradu, nebo široký okenní parapet, vysaďte si bylinkovou zahrádku. Čerstvé bylinky tak budete mít po ruce a dodají vašim pokrmům energii i intenzivní chuť,“ uzavírá Katka.   

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio