Říkáte si, proč bych proboha měl připravovat vegetariánský pokrm, když nejsem vegetarián? Na to je jednoduchá odpověď. Pestrost jídelníčku.
Proto, aby vegetariáni doplnili chybějící bílkoviny z masa a v případě veganů i z mléčných výrobků, musí do jídelníčku zařadit hodně obilovin, pseudoobilovin, luštěnin, semínek a ořechů. Jejich konzumací dodají organismu nejen bílkovinu, ale také vlákninu, řadu cenných minerálních látek a vitamínů.
Už proto bychom měli čas od času do našeho jídelníčku zařadit vegetariánská jídla. A protože není cílem strávníkům jídlo znechutit, naše nutriční garantka Katka Šimková poradí finty, jak zapřísáhlým masožroutům a dětem podat vegetariánský pokrm co nejpříjemnější formou.
Spojte pokrm s oblíbenou potravinou
Každý z nás má určitě oblíbenou potravinu, nebo podobu jídla. Milují vaše děti hamburgery? „Připravte jim vegetariánskou variantu burgeru z cizrny, červené řepy, nebo červené čočky. Chuťově si s masovým burgerem nijak nezadá a tím, že si budou moci hamburger poskládat individuálně, tak absenci masa ani nepostřehnou. Má váš partner rád těstoviny? Vyměňte masovou směs v lasagních za špenát, houby nebo grilovanou zeleninu. Tím, že využijete oblíbenou potravinu, nebo formu jídla, tak strávník vegetariánské jídlo snáz přijme,“ říká Katka.

Nedejte šanci předsudkům
Předsudky jsou strašná věc. A v jídle se s nimi setkáváme samozřejmě také. Převzaté, mnohdy i iracionální postoje, které jedince směrují k negaci typu: veganského jídla se nenajím, či veganské jídlo jsou jen saláty.
„Jedinou šancí, jak předsudkům nedat šanci, je s nimi bojovat. Ukažte partnerovi či dětem, že i vegetariánské jídlo může být vizuálně přitažlivé, chuťově lahodné a nebudou po něm mít hlad. Vyzkoušejte třeba plněnou tortillu se směsi rýže, fazolí, rajčat a kukuřice, která bude posypaná čedarem,“ dává tip Katka Šimková.
Naučte se s alternativními surovinami pracovat
Tofu, šmakoun, tempeh či sója. Většina těchto surovin nemá nijak výraznou chuť a je nutné se s nimi naučit pracovat.
„Takové syrové tofu má specifickou chuť, ale velmi dobře přebírá chuť omáček a marinád. Proto, abyste si na něm pochutnali, je dobré ho dobře ochutit, povařit nebo osmahnout. Natural tofu jde dobře využít místo tvarohu do těsta ovocných knedlíků, ale dají se z něj vytvořit i sladké krémy nebo slané pomazánky,“ zmiňuje Katka.
U surovin, se kterými nemáte žádnou zkušenost, hledejte inspirace v kuchařkách, restauracích nebo na internetu. Určitě najdete recept, který se vám osvědčí a oblíbíte si ho.
Síla bylinek a koření
„Vzpomínám si na situaci, kterou mi vyprávěla kamarádka. Připravovala jídlo, kde jako příloha byl špenát a její známý ji upozornil na to, že ho nejí. Pak se k němu nečekaně otočila se soustem a zeptala se ho, zda to nepotřebuje přisolit. Dřív než si to chudák stihl uvědomit, tak ochutnával špenát, který nejí a byl velmi překvapen, že je fakt moc dobrý.
Později se kamarádka dozvěděla, že jeho matka připravovala špenát tak, že pouze rozmrazila špenátový protlak a bez ochucení ho rovnou podávala. Tato situace přesně vystihuje fakt, že práce s kořením a bylinkami může jídlo posunout na úplně jiný chuťový zážitek a nevyplatí se ho podcenit.
Pokud máte zahradu, nebo široký okenní parapet, vysaďte si bylinkovou zahrádku. Čerstvé bylinky tak budete mít po ruce a dodají vašim pokrmům energii i intenzivní chuť,“ uzavírá Katka.