Trhané maso se zeleninou
Suroviny
- pečené maso (hovězí, vepřové, může být i králičí)
- žampiony
- paprika žlutá + červená
- pórek
- cibule
- rajský protlak
- chilli papričky
- třtinový cukr a sůl na dochucení
Postup
Upečeme si maso. Na oleji orestujeme cibulku, na kolečka nakrájený pórek a nadrobno pokrájené chilli papričky. Pak přidáme pokrájené žampiony. Upečené maso natrháme na vlákna a dáme do pánve spolu s rajským protlakem. Nakonec přihodíme papriky nakrájené na nudličky a restujeme na skus. Dochutíme třtinovým cukrem a solí. Podáváme s nasucho orestovaným chlebem.

Kamutový salát s kuřecím masem sypaný sýrem
Suroviny pro 1 porci
- 50 g kamutu (v suchém stavu)
- 120 g kuřecích prsou
- 4 g oleje (čajová lžička)
- 20 g cibule
- 60 g paprik (různé barvy)
- 3 ks cherry rajčat
- 30 g kukuřice
- koření (sůl, pepř, adžika, celerová nať)
- čerstvá petržel 10 g parmazánu
Postup
Kuřecí prso necháme vcelku, okořeníme směsí soli, pepře, adžiky a celerové nati. Upečeme s trochou oleje v troubě a poté nakrájíme na plátky.
Kamut uvaříme dle návodu. Cibulku nakrájíme nadrobno, orestujeme s kapkou oleje na pánvi, přidáme na proužky nakrájené papriky, kukuřici a poloviny cherry rajčátek. Restujeme jen chvíli, aby zelenina zůstala na skus. Dochutíme solí a pepřem.
Na závěr promícháme kamut se zeleninou a petrželkou nasekanou nadrobno. Na kamut vrstvíme kuřecí maso a posypeme parmazánem.

Teffové placky pro variabilní sendviče
Suroviny teffový naan
- 220 g teffové mouky
- 5,2 g soli
- 0,4 g jedlé sody
- 2,4 g cukru krystal
- 92 ml vody
- 1,2 g droždí
- 1,08 g kypřicího prášku
- 32 g měkkého tvarohu 18%
- 22 g sušeného mléka
- 12 ml řepkového oleje (cca polévková lžíce)
Postup
Všechny suroviny smícháme kromě oleje, který přidáme až nakonec. Vypracujeme v hladké těsto. Vyválíme plát a z něj vykrajujeme kolečka v požadované velikosti placek.
Rozpálíme troubu na cca 170 °C a placky krátce pečeme. Placky by měly lehce zezlátnout. Teffové placky po zchladnutí plníme dle chuti a fantazie. Můžete vyzkoušet třeba listový salát, papriku, šunku/roastbeef, sýr a plátek broskve.

Sýrové rolky s dýňovým semínkem
Suroviny
- 20 g 30% eidamu
- 5 g žervé
- 15 g tvarohu
- 4 g dýňových semínek
- 0,5 g pažitky
- 40 g ledového salátu
- sůl, pepř
- 2 ks křehkého chleba (např. Knuspi)
Postup
Dýňová semínka opražíme nasucho na pánvi, necháme vychladnout a nadrtíme na malé kousky.
Tvaroh s žervé důkladně promícháme do hladka, ochutíme solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Krém namažeme na plátek sýru, posypeme semínky a zabalíme do ruličky. Podáváme se zeleninou a křehkým chlebem.

Tažený hovězí vývar
Suroviny
- Hovězí kosti
- Mrkev
- Petržel
- Celer
- Divoké koření
- Bylinky jako kadeřavá petržel
- Sůl
- Játrové knedlíčky
- Vlasové nudle
Postup
Ideálně si vývar udělejte den dopředu, ať jste na druhý den připraveni. Hovězí kosti si dáme zatáhnout do trouby předehřáté na 220 °C na cca 15-20 minut. Počkáme, až jsou mírně dozlatova opečené. Mezitím si do hrnce připravíme vodu s divokým kořením. Přidáme očištěnou mrkev, petržel a celer. Pak přivedeme k varu a vložíme do vody pečené kosti. Zprudka zavaříme a poté plamen ztlumíme, aby vývar jen lehce probublával. Nakonec polévku osolíme a přidáme bylinky. Táhneme vývar minimálně 5 hodin. Pak vývar procedíme přes sítko.
Vyvařená zelenina je bez chuti (tu odevzdala vývaru), proto chceme-li mít ve vývaru zeleninu, nakrájejte novou porci mrkve, petržele a celeru a uvařte ji doměkka v osolené vodě a do vývaru dodejte uvařenou. Maso z kostí obereme a natrháme. Dle chuti můžeme do finálního vývaru dát ještě přidat ve vodě zvlášť uvařené játrové knedlíčky případně nudle.
