Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

Pro každý den s upraveným jídelníčkem

Pro sport

Speciální programy

Jaký vybrat program?

Přiobjednejte si

13.1.2020

5 úskalí novoročních předsevzetí aneb, jak se změnou životního stylu uspět

Novoroční předsevzetí ohledně změny životního stylu jsou jak domeček z karet. Stačí nevalné základy či špatné okolní vlivy a celý systém se zhroutí. Ačkoliv se přelom roku může zdát ideálním obdobím pro změnu, opravdu stěžejní je dospět k rozhodnutí o změně životního stylu vnitřně. Musíte chtít vy sami, ne protože všichni okolo vás hubnou, nebo se blíží plesová či plavková sezona. Tento (ne)významný krůček, bude zásadním vykročením za zdravím a udržitelnou proměnou.

Zjistit více

 
Mgr. Katka Šimková

1.  Správné pohnutky a splnitelné cíle

Za čtvrt roku zhubnu minimálně patnáct kilo a obléknu o čtyři konfekční velikosti menší šaty. Často si klademe nereálné cíle a chceme, aby se výsledky dostavily takřka mávnutím kouzelného proutku. „Člověk je schopen významně navýšenou fyzickou aktivitou v kombinaci se změnou stravovacích návyků zdravou cestou zhubnout v průměru půl kilogramu týdně. Přísná omezení a vysoká laťka vás mohou v důsledku stresovat a demotivovat a hlavně nepovedou k udržitelné změně, která by pro vás měla být prioritní. Na druhou stranu chápu, že rychlejší progres například v úbytku hmotnosti je hnacím motorem a může posílit odhodlání. Lze toho dosáhnout například krátkodobou úpravou makronutrientů v jídelníčku, kdy dojde k nabuzení a rozpohybování metabolismu. Mělo by se tak dít pod dohledem výživového specialisty, aby jídelníček reflektoval potřeby organismu a jeho skladba měla na metabolismus ten správný účinek,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.   

2. Zdraví máte jen jedno

Stačí se vydat na internet a zadáním klíčového slova „dieta“ se vám zobrazí desítky odkazů na zaručené a téměř zázračné zhubnutí během krátké doby. Zpravidla jsou tyto redukční diety postaveny na významném snížení, či úplné absenci, sacharidů či tuků z jídelníčku. „Málokdo si uvědomuje, že tuky, sacharidy a bílkoviny tvoří základní živiny, které jsou pro správné fungování těla nepostradatelné. Jednostranně zaměřenými dietami tohoto typu se vystavujeme riziku, že způsobíme organismu újmu. Například organismus potřebuje 0,8 g bílkovin ve stravě na jeden kilogram vaší hmotnosti, abychom neztráceli svalovou hmotu. K regeneraci svalů už organismus potřebuje 1,4 g bílkovin/kg hmotnosti, ale zase na druhou stranu by dávka bílkovin neměla být vyšší než 2 g/kg hmotnosti, abychom nezatížili játra a ledviny. Vnímejme tělo jako složitý hodinkový mechanismus, kde neodbornými zásahy můžeme napáchat nenapravitelné škody,“ upozorňuje Kateřina Šimková. 

3. Zvolte si udržitelnou a příjemnou cestu

Chystáte se vyřadit z jídelníčku pečivo, těstoviny a zavrhnout svíčkovou omáčku či sladké dezerty? Není důvod. „Vždy záleží na vstupních surovinách, ze kterých je jídlo připravené a množství, které sníme, přičemž energetický příjem musí být nižší než výdej, pak nebudeme přibírat. Cílem není vést asketický život a odepřít si potěšení z jídla, ale přejít na přijatelnou a udržitelnou změnu. Nesahejme po jídle v prášku, pravděpodobně si na něj nezvykneme a přijde nám chuťově jednotvárné, ale vkládejme do jídelníčku vyváženost a pestrost. Pečivo je zdrojem energie, tak proč si ho odpírat, ale upřednostněme pečivo z celozrnné mouky, protože má zajímavější nutriční hodnoty a vyšší obsah vlákniny. Máte rádi hranolky? Upečte si je nasucho v troubě z kořenové zeleniny. Pokud svíčkovou omáčku nezahustíte moukou a smetanou nevidím, důvod proč si ji příležitostně nedopřát, jen knedlík bych doporučila připravit z kombinace quinoa a rýže,“ dává tip Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Jako sladkou svačinu si zkuste připravit tvaroh s čerstvě rozmixovaným ovocem, smoothie, teffový cheesecake, celozrnné lívance s bílým jogurtem a čerstvým ovocem. Vyhnete se tak snáz cukrovým excesům.

4. Nesrovnávejte se s okolím

Zase vás sociální sítě atakují fotkami celebrit s vyrýsovanými tvary a vaše kamarádka řeší, jestli jejích 50 kg není počínající obezita? A vy zoufale sledujete, jak se ručička váhy líně pohybuje směrem dolů? Hlavně se nesrovnávejte s okolím. „Každý člověk je individualita a startovací podmínky, stejně tak průběh redukce váhy, mohou být odlišné. Z tohoto důvodu bych doporučila před jakýmkoliv hubnutím konzultaci s výživovým specialistou. Ten vám dá vhodná doporučení ve vztahu k vašemu zdravotnímu stavu, věku, pohlaví a dosavadnímu životnímu stylu. Součástí vstupních konzultací bývá základní měření, které spočívá ve zjištění množství tuku, vody a tělesné hmoty či hodnot bazálního metabolismu. Všechny tyto údaje slouží k nastavení vyváženého jídelníčku a fyzických aktivit,“ vysvětluje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování a dodává: „vstupním vyšetřením také získáte hodnoty pro zpětnou kontrolu a porovnání vývoje redukce váhy, což je samozřejmě žádoucí.“

5. Najděte spojence a usnadněte si změnu

Změna životního stylu a redukce váhy bývají velmi náročnou disciplínou. Je důležité, abyste se necítili ve vašem snažení samotní. Zkuste si najít na sociálních sítích, nebo mezi kamarády spojence, se kterým budete vaše obavy, splíny, ale i dílčí pokroky sdílet. „Na škodu není využívat i nejrůznější „vychytávky“, které vám přechod k novému životnímu stylu pomohou usnadnit. Může to být například krokoměr, kalorická kalkulačka, aplikace na sebekoučink od STOBu, nebo různé programy krabičkového stravování. V poradnách se často setkávám s lidmi, který nemají čas nebo se neumí zorientovat ve správné skladbě potravin, pro ně je pak krabičkové stravování ulehčením. Tým nutričních specialistů sestaví adekvátní jídelníček, kuchaři podle něj z kvalitních surovin navaří a celodenní menu stačí pouze ohřát,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.

TIP: Extra řešení pro vaše extra hubnutí

Spustili jsme PROTEIN EXTRA – 14denní program pro rychlý start redukce tuků, určený pro všechny, kteří neúspěšně zkusili jak běžnou stravu s klasickým poměrem makroživin, tak i různé diety s omezením tuků a celkové energie.

Nenechte si ujít nejdůležitější
novinky o Zdravém stravování

Nebojte se, váš email rozhodně nepřehltíme.
Obvykle zasíláme dvě nejdůležitější zprávy měsíčně.

Vaše data jsou v bezpečí. Přečtěte si více o našich zásadách ochrany osobních údajů.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Po-Čt:  8:00-17:00
Pá:       8:00-16:00
Ne:       12:00-19:00 (pouze dotazy ohledně rozvozu)

info@zdravestravovani.cz


Informace o naší krabičkové dietě


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio