Teplý čočko-fazolový salát s červenou řepou a celerem
Suroviny (1 porce)
Ingredience na salát:
- 50 g syrové červené řepy
- 50 g syrového celeru
- řepkový olej
- 1 cibule
- 1 menší cuketa
- 1 žlutá paprika
- 50 g ovsa
- 50 g čočky
- 50 g černých fazolí
- barevný drcený pepř, hladkolistá petržel
Ingredience na krém:
- 30 g syrového celeru
- 20 g olivového oleje
- 5 g čerstvého kopru
- hoblinky parmazánu
- podle potřeby zeleninový vývar (tak, abychom získali krémovou nebo tekutější konzistenci jako u dresingu)
Postup
Nakrájíme syrovou bulvu řepy a celeru na kostičky cca 1x1x1cm. Rozehřejeme si řepkový olej na cca 130 °C a konfitujeme zeleninu dokud není příjemná na skus.
Uvaříme si oves, čočku a fazole. Cibulku nakrájíme na jemno, cuketu a žlutou papriku na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme cuketu a opečeme na barvu, pak přidáme papriku, tu stačí jen lehce zarestovat. Posypeme troškou drceného barevného pepře. Přidáme uvařený oves, fazole a čočku a prohřejeme společně s čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou. Tuto směs naaranžujeme na talíř a posypeme konfitovanou červenou řepou a celerem. Talíř dozdobíme hoblinkami parmazánu a zelenkavým krémem, který připravíme následovně.
Uvaříme si zbytky celeru, a když je úplně měkký, tak dáme do mixéru spolu s olivovým olejem, zeleninovým vývarem a čerstvým koprem. Je třeba mixovat dlouho, aby z toho vznikl krásný zelenkavý krém, který osolíme. Případně dochutíme parmezánem (rozmixujeme).
Těstovinový salát se špenátem a sójovými boby
Suroviny (1 porce)
- 150 g čerstvých špenátových těstovin
- 150 g listového špenátu
- 50 g červené papriky
- 50 g zelených fazolek
- 50 g mladých sójových bobů
- 20 g česneku
- 10 g zázvoru
- 1 g chilli vloček
- 2 lžíce Ketjab manis
- 1 lžička rybí omáčka
- řepkový olej
- 1 dcl rýžové víno
- 1 lžička cukr
- sůl podle chuti
- sezam na zdobení
Postup
Na páře si připravíme sójové mladé boby a dlouhé zelené fazolky.
Česnek si nakrájíme na jemné plátky. V kastrolku rozehřejeme rýžové víno a cukr, přidáme česnek a odpaříme. Jakmile bude tekutina pryč, přidáme trošku řepkového oleje a lehce vysmažíme.
Na pánvi si rozehřejeme olej, přidáme drcené chilli vločky a zázvor nakrájený na jemné proužky a lehce orestujeme. Pak přidáme proužky papriky a blanžírované fazolky, osolíme a zakápneme omáčkou ketjap-manis a rybí omáčkou.
Jakmile máme zarestované, přidáme na páře povolený a vymačkaný špenát (nebo optimálně čerstvý baby špenát) a spojíme dohromady. Posypeme zelenými boby a je hotovo.
Na konci vše promícháme s uvařenými těstovinami, dáme na talíř a zdobíme česnekem a sezamem.

Salát s grilovaným masem a arašídovým sambalem
Suroviny (1 porce)
Maso
- 120 g kuřecího masa
- 2 g citronové trávy
- 10 g šalotky
- 5 g česneku
- 5 g chilli červených papriček
- 4 g čerstvého galangalu
- římský mletý kmín
- 1 g čerstvých stonků koriandru
- 4 g tmavé sójové omáčky
- 4 g rybí omáčky
- 5 g třtinového cukru
- 7 g řepkového oleje
- 1 g kurkumy
- 1 g soli
Arašídový sambal
- 50 g arašídového másla
- 50 g kokosového mléka
- 5 g ústřicové omáčky
- 5 g omáčky ketjap manis
- 3 g rybí omáčky
- 3 g třtinového cukru
- 5 g čerstvého koriandru
- čerstvé chilli/nebo chilli vločky podle chuti
Salát
- 1 vejce
- 30 g fazolových lusků
- 30 g ledového salátu
- 30 g pak choi (čínské zelí)
- 20 g cibule
- 20 g jarní cibulky
Postup
Příprava masa na gril na asijský způsob
Všechny suroviny mimo masa rozmixujeme dohladka a vytvoříme marinádu. Maso nakrájíme na malé kousky a namarinujeme v omáčce. Kousky masa pak napícháme na grilovací jehlu a na mírné teplotě ugrilujeme.Do misky dáme ricottu, jogurt, žloutky, vanilku, med, citronovou šťávu a arašídové máslo. Vše důkladně promícháme a nakonec přidáme vločky rozmixované na mouku s práškem do pečiva.
Arašídový sambal
Ingredience rozmixujeme do hladkého krému, podle potřeby naředíme kokosovým mlékem.
Salát
Vajíčko uvaříme, rozkrojíme na ¼. Na oleji zesklovatíme cibuli a osmažíme lehce zblanšírované fazolové lusky. Saláty nakrájíme a vše servírujeme ve stylu Buddha bowl.
